Na strani Live Inspire,
katere sponzor je Banka Koper, je organizirano tekmovanje za najboljši
tradicionalni recept. Ena od možnih
izbir za katero lahko tudi glasujete,
ko odločate o najljubšem tradicionalnem receptu je tudi prekmurska gibanica, ki
jo zaznamuje okus, zgodovina in simbolni pomen.
Na severovzhodu Slovenije, v Prekmurju
se radi pohvalijo s to svojo tradicionalno sladico. Gre za sladko pregreho z
bogato tradicijo, saj najstarejši pisni vir seže v leto 1828. Gibanica je bila v preteklosti na krožnikih
le ob najbolj posebnih priložnostih, dvakrat ali trikrat na leto, najpogosteje
pa jo je okušal višji sloj. Vendar iz hrane za posebne praznike in jedi, ki jo
je mogoče dobiti le v Prekmurju, se v drugi polovici prejšnjega stoletja gibanica
razširi nad vso Slovenijo in transformira v sladico za vse sloje in
najrazličnejše priložnosti. Še več, prekmurska gibanica, ki je sicer tudi
evropsko priznana kot tradicionalna posebnost, postane več kot samo jed, postane
tudi slovenski nacionalni simbol, kjer ji, kar se hrane tiče, ob bok lahko
postavimo le še kranjsko klobaso. Poleg zgodovinske in simbolne vloge jo na
piedestal postavlja njen odličen okus, ki ga sestavlja nadev iz maka, skute,
orehov in jabolk, pri čemer je pomembna tudi kvaliteta sestavin. Sestavine so
položene v sloje tako, da se vsak sloj ponovi dvakrat. Zaporedje slojev in
ponovitev vsakega sloja je pri prekmurski gibanici točno določeno. Prav tako po
tradicionalnem receptu, gibanico praviloma spodaj začenja krhko testo, vlečeno
testo pa ločuje posamezne sloje nadeva in zaključuje gibanico na vrhu. Za tisto
pravo prekmursko gibanico, ki vznemiri brbončice je seveda potrebna tudi natančnost
in izkušnje, ki jih premorejo prekmurske mame in babice, spretnost pa se
prenaša iz roda v rod.
0 komentarji:
Objavite komentar