Zanimivost: Prekmurska gibanica



Na strani Live Inspire, katere sponzor je Banka Koper, je organizirano tekmovanje za najboljši tradicionalni recept.  Ena od možnih izbir za katero lahko tudi glasujete, ko odločate o najljubšem tradicionalnem receptu je tudi prekmurska gibanica, ki jo zaznamuje okus, zgodovina in simbolni pomen.

Na severovzhodu Slovenije, v Prekmurju se radi pohvalijo s to svojo tradicionalno sladico. Gre za sladko pregreho z bogato tradicijo, saj najstarejši pisni vir seže v leto 1828.  Gibanica je bila v preteklosti na krožnikih le ob najbolj posebnih priložnostih, dvakrat ali trikrat na leto, najpogosteje pa jo je okušal višji sloj. Vendar iz hrane za posebne praznike in jedi, ki jo je mogoče dobiti le v Prekmurju, se v drugi polovici prejšnjega stoletja gibanica razširi nad vso Slovenijo in transformira v sladico za vse sloje in najrazličnejše priložnosti. Še več, prekmurska gibanica, ki je sicer tudi evropsko priznana kot tradicionalna posebnost, postane več kot samo jed, postane tudi slovenski nacionalni simbol, kjer ji, kar se hrane tiče, ob bok lahko postavimo le še kranjsko klobaso. Poleg zgodovinske in simbolne vloge jo na piedestal postavlja njen odličen okus, ki ga sestavlja nadev iz maka, skute, orehov in jabolk, pri čemer je pomembna tudi kvaliteta sestavin. Sestavine so položene v sloje tako, da se vsak sloj ponovi dvakrat. Zaporedje slojev in ponovitev vsakega sloja je pri prekmurski gibanici točno določeno. Prav tako po tradicionalnem receptu, gibanico praviloma spodaj začenja krhko testo, vlečeno testo pa ločuje posamezne sloje nadeva in zaključuje gibanico na vrhu. Za tisto pravo prekmursko gibanico, ki vznemiri brbončice je seveda potrebna tudi natančnost in izkušnje, ki jih premorejo prekmurske mame in babice, spretnost pa se prenaša iz roda v rod.

0 komentarji:

Objavite komentar

 
  • Jem zunaj © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes