Izvedel sem, da je na strani Live inspire,
katere sponzor je Banka Koper, organizirano tekmovanje za najboljši
tradicionalni recept posamezne države. H glasovanju v tem zanimivem
kulinaričnem tekmovanju so seveda vabljeni vsi, nekdo pa bo tudi zadel obisk
prireditve Expo Milano za dve osebi. Za vse zaintersirane, glasuje se prek Liveinspire Slovenija. Razmišljal sem kakšen recept bi poslal sam in ker raje
jem kot kuham, sem se spomnil svoje babice, ki naredi fantastično orehovo potico.
Skupaj sva se lotila dela in nastal je recept:
OREHOVA POTICA BABICE AMALIJE
Sestavine:
-1 kg bele moke tip 400
-1 kg orehov
- 10 jajc (bio)
-2 kocki kvasa
-1 rum ekstrakt
-3 vanilje sladkor
-1 pecilni prašek
-2 limoni (bio)
-4dcl kisle smetane
-2dcl sladke smetane
-1/2kg sladkorja
-1 velika žlica soli
-cimet (1 mala žlica)
-mleti klinčki(1/2 male žlice)
-2 dcl mleko
-1/4 kg rozine
-50g maslo
Nato se lotimo nadeva. Orehe zmeljemo in v ¾ kg orehov damo dve kisli smetani(4dcl), eno sladko smetano (2dcl), ¼ kg sladkorja in preostalo polovico snega iz beljakov, dva vaniljeva sladkorja, žličko cimeta, ½ žličke klinčkov, 1 naribano limono in polovica rumovega ekstrakta ter vse skupaj dobro premešamo. Kvašeno testno na tanko razvaljamo in premažemo z orehovim nadevom in potrosimo z v rum namočenimi rozinami ter s ¼ suhih orehov, katere smo prihranili. Nežno zvijemo in damo v pekač, kjer pustimo vzhajati za vsaj dva prsta.
V pečico segreto na 200 stopinj damo pekač, po 15 min znižamo temperaturo na 150 stopinj in pečemo eno uro in potica je končana. Pripravimo krožnike in se s slino v kotičkih ust lotimo hranjenja. Med jedjo s polnimi usti le še zamomljamo: Babi kdaj naslednjič piševa recept.
0 komentarji:
Objavite komentar